Biberiye yağı özellikle Akdeniz bölgesinde sık yetişen biberiye bitkisinden elde edilen bir yağ çeşididir. Biberiye bitkisinin yaprakları iğneye benzer ve ince bir yapıya sahiptir. Yaprakları ve çiçeği alternatif tıpta kullanılabildiği gibi yağının kullanımı da oldukça yaygındır. Biberiye bitkisi, çok kolay yetişmesiyle evlerin balkonlarında, saksılarda da kolaylıkla yetişebilmektedir. Biberiyenin kendine has özel ve keskin bir kokusu vardır. Biberiye bitkisi yaz ve kış mevsimlerinde yeşil kalabilen bir yapıya sahiptir. Biberiye yağı ise bitkinin yapraklarından ve çiçekli kısımlarından çıkarılarak elde edilmektedir. Canlandırıcı ve arındırıcı olarak tanımlanır ve biberiye yağı odunsu bir kokuya sahiptir.
Biberiye yağı idrar söktürücü ve gaz giderici özelliklere sahiptir. Zihinsel faaliyetlerin artmasında etkili olabilmektedir. Biberiye yağı ile yapılan masajların kan dolaşımını hızlandırma özelliği vardır. Bu özelliği ile selülit oluşumuna karşı koruyucu etkisi olduğu düşünülmektedir. Antioksidan özelliği sayesinde vücuttaki hücrelerin yenilenmesini destekler. Yağ yakıcı etkisiyle kilo kaybı hedefleyen kişiler tarafından tercih edilir. Cilt bakımında kullanılmasıyla ciltteki ton farklılıklarının azalmasına yardımcı olabilmektedir.
Biberiye yağı Antik Yunan ve Mısır zamanlarından beri kullanılagelmiştir. Yunanlılar, biberiyenin hafızayı güçlendirici etkisini bildikleri için kafalarına taç şeklinde takarak kullanmışlardır. Bunun yanında dini törenlerinde de mutlaka yer almıştır. Mısırlılar da ise biberiye yağıyla tütsüler yapılmıştır bu şekilde kötü ruhların uzaklaştırıldığı düşünülmüştür. Günümüzde ise bu yağ, antibakteriyel ve antioksidan özellikleri ile cilt bakım, saç bakım, sağlık ve mutfak gibi birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Biberiye yağının kolonya olarak kullanımı da mümkündür. Antibakteriyel özelliği ile yara temizliğinde de sterilizasyon için kullanılabilmektedir. Yoğun bir kokuya sahip olabilmesiyle biberiye yağı sigara içen insanlar tarafından koklanabilir ve bu sayede sigara isteği giderilebilmektedir. Solunum yollarının açılmasında ve sinüziti olan kişilerde rahatlatıcı etkisi ile de kullanılabilmektedir.
Uçucu yağ çeşitlerinden biri olan biberiye yağının faydaları aşağıda listelenmiştir.
Biberiye yağının ciltte kullanımından önce küçük bir bölgede denenmesi ve olası reaksiyonları gösterip göstermediğinin kontrolü yapılmalıdır. Hassas cilde sahip kişilerde kızarıklık, kaşıntı gibi semptomların görülmesine sebep olabilmektedir.
Biberiye yağı, midedeki şişkinlik ve kabız gibi durumlar için kullanılabilir. Ağız sağlığı ve bağışıklık sistemi sağlığı için kullanılabilir. Kötü kokulara fayda sağlar. Saç köklerinde kullanıldığında saç köklerini güçlendirdiği bilinmektedir.
Biberiye yağı, fesleğen, lavanta ve adaçayı ailesinin bir üyesi olan biberiye bitkisinin yapraklarından elde edilen, keskin odunsu kokusu olan bir yağ çeşididir. Biberiye yağı, biberiye bitkisinin toplanan yapraklarının buhar damıtma yoluyla elde edilmektedir. Buhar damıtma, bitkilerin yağlarını ayrıştırmada doğal ve katkısız olmasıyla en çok tercih edilen yöntemdir. Biberiye, paslanmaz çelikten geniş bir kaba konur ve kabın içine buhar verilir. Biberiyenin aromatik molekülleri açığa çıkarak buharlaşır ve buharlaşan bitki bileşenleri yoğunlaştırma kabına geçer. Buhar soğuk su ile soğutulur ve aromatik sıvı hale getirilir. Yoğunlaştırma kabında toplanan su ve yağ birbirine karışmayacaktır böylece yağ kolayca sudan ayrıştırılabilir.
Biberiye yağını aromaterapimarket.com’dan güvenle satın alabilirsiniz. Aromaterapi market, biberiye yağını ve birçok yağı çeşidini ücretsiz kargo fırsatlarıyla kullanıcılarına sunmaktadır.
Biberiye bitkinin yetiştirilmesi için ihtiyaç olan su, toprak, gübre maliyetleri ve işçilik maliyeti biberiye yağı fiyatları belirlenirken hesaba katılmaktadır. Bunun yanında paketlenmesi ve yağ elde edebilmek için gerekli işlemlerin maliyeti de fiyatlandırmaya dahil edilmektedir. İşçilik ve ambalaj maliyeti fiyatın belirlenmesinde ana kalemlerdir. Biberiyenin yetiştirilmesi, toplanması, yağ elde edebilmek için gerekli işlemler, paketleme ve kargo maliyeti ile fiyat belirlenir.
Aşağıdaki bloglar ilginizi çekebilir.